Juli 2016

Så sprang de nye hesteassisterede terapeuter fra Happyhorses ud. Fra venstre: Cathrine Vinther Hohnen, Liselotte Højstrøm, Marlene Englegaard, Maria Marlet, Anita Nielsen og Marloes de Vries.

Stort tillykke til dem og tillykke til verden der får 6 kompetente, kontaktfulde og empatiske terapeuter derude!

Det har været mig en glæde at følge dem på deres vej gennem 2 år med læring, grin, tårer, nysgerrighed og…heste!

Til efteråret skal det nye hold, hold 5…, starte. Der er stadig ledige pladser, og starten bliver 3. November. Der er ansøgningsfrist 1.oktober.Se hjemmesiden for info.

SÅ kender du nogen der overvejer det, eller ikke vidste uddannelsen fandtes og passer, så prik dem på skulderen, hvisk dem i øret eller kys dem på næsen og fortæl at der er ledig plads 🙂

Sand mellem tæer og tænder, salt i håret og sol på dig!

Happy-summer-horses, Truels

Januar 2016

29.1.2016
I kan da ikke sige jeg spammer med de her nyhedsbreve… Sidst var vist i august. Der er gået så længe at en spurgte om hun var røget af listen – tak for det. det skubbede også lidt til at få skrevet et brev. Men der skal jo også helst være noget nyt…
Nyhedsbrev – den store nyhed er så at cirklen i en eller grad er sluttet. For ca 15 år siden åbnede min hjemmeside med rådgivning om hunde og heste. Siden har jeg også tilbudt terapi for mennesker.
I en periode har hundene været af hjemmesiden og jeg har ikke tilbudt rådgivning om hunde. Jeg har ind i mellem givet rådgivning når nogen har spurgt/hørt om at jeg kunne noget.
Sidst for ca et år siden forsvandt mit tilbud om rådgivning om heste og træning af heste. Nu er både rådgivning om heste og hunde tilbage.
Min forståelse og viden om mennesker og dyr hænger sammen og det føles derfor naturligt at tilbyde dét jeg kan til både dyr og mennesker.http://happyhorses.dk/raadgivning-hunde-og-heste.aspx

Jeg har som dyreadfærdsterapeut lært og kan meget om tilvænning og forstærkning – de elementer der bruges allermest når dyrene skal ind i vores verden, vores dagsorden. Jeg har ofte sagt at problemet med forstærkning – en indlæringspsykologisk teknik der øger hyppigheden af en adfærd – er at det virker. For i det faktum ligger den fare at vi mister øje for dyret, fordi vi kan opnå et eller andet resultat.
I dag er jeg optaget af, hvad det er der sker når dyrene møder vores verden, vores dagsorden. Vi er så ofte fascineret af dyrenes evne til nærvær (og glemmer måske at vi selv er dyr med den samme evne) og mange mærker en tiltrækning til denne evne, ja endog en længsel. Ofte er det præcis denne evne til nærvær som forsvinder for dyret i dets møde med os og vores dagsorden.

Menneskers omgang med dyr handler ofte om noget vi  vil. Vi har en dagsorden. Det betyder i en eller anden grad at samværet/relationen defineres ud fra vores dagsorden. Det betyder igen at dyret i en eller anden grad forlader sin egen dagsorden/måde at være i verden på. Afhængig af hvad vores dagsorden er, har dette forskellige konsekvenser.

Lad mig give et eksempel: En kunde kontakter mig fordi hans hund ikke vil gå ind i parken hvor de ellers plejer at gå. Den har haft nogle uheldige oplevelser. Han har prøvet at rose den når den gik lidt ind i parken, være bestemt autoritær (dét nogle vil kalde dominerende)-  intet virker. Et eksempel på at det var vigtigt for ejeren at hunden kunne komme ind i parken. Jeg foreslog ham at se hvor hunden ville hen.
Jeg foreslog ham også at henlede hundens opmærksomhed på hele verden når de nærmede sig parken. Vi mennesker har ofte den evne når en dagsorden presser sig på, at vi får tunnelsyn, man kunne sige at vores væren i verden bliver lineær, vi forlader en nærværende cirkulær væren. Dyrs (inklusive mennesker) naturlige væren er cirkulær. Men er presset fra indre eller ydre dagsorden for stor bliver vores væren mere og mere lineær og vores nærvær for hele verden mindre.
Pga parkens betydning forsvandt hundens cirkulære verden, ejeren kunne hjælpe den tilbage ved selv at forblive i den cirkulære væren. Virkelig se farverne på træerne, virkelig dufte mulden under hækken og vise hunden det. Hjælpe hunden tilbage i dens naturlige tilstand.

Hvad gemte sig i parken? Du kan lægge hvad du vil derind. Men noget defineret af mennesker…

Dybest set handler dyr-menneskedyr relationen ikke om hvad vi kan lære dyrene, men hvad de kan lære os. Om nærvær og kærlighed. Jeg har set med mine heste at jo mere jeg lod dem være i deres egen dagsorden, jo mere bød de ind i arbejdet med terapi og mennesker. De fortsætter med at forundre, begejstre og berøre mig med deres adfærd. Altid meningsfulde og oftest vidunderligt omsorgsfulde.

Jeg husker at en journalist i en diskussion for nogle år tilbage spurgte om jeg da mente at heste havde en fri vilje. Jeg svarede ikke. Men i dag er jeg ikke i tvivl; i den forstand vi selv har en fri vilje, har heste og andre dyr det også.

På uddannelsen til hesteassisteret terapeut gik hold 4 (!) i gang i oktober. Endnu en gang er det en glæde og et privilegium at skulle være sammen med nogen i 2 år – vi er kommet godt fra kaj.
Der er ansøgningsfrist til uddannelseshold 16-18 1. juni. De første ansøgninger er allerede kommet.

30. april afholder jeg åben temadag med Winnie Stubkjær Laursen. Hun har siden 1998 arbejdet i Danmark og udlandet med at udbrede De Kloge Dyrs følelser, tanker og behov. Hun samarbejder med dyrlæger, landsholdsrytter, terapeuter mv.
I 2014 udgav hun bogen “De Kloge Dyr – Om Følelser, Tanker, Adfærd & Behov”.
Winnie skriver bl.a. om dagen: Hvad driver dyrene til at gøre en indsats i interaktionen med mennesker, og er dyrenes tankegang som vi menneskers? Hvad er bag deres ydre? Er det instinkt, sanseevner, en højere bevidsthed, evnen til at læse vores tanker og behov, eller er det alene empati og ønsket om at støtte os, eller en tanke om flokforhold og sammenhold der driver dyrene? Eller hvad er det? Er det egoistiske grunde der driver dyrene, eller er det noget andet ? Mener dyrene egentligt at de har glæde af at medvirke i “vores projekter”, herunder terapi med mennesker ? Temadagen vil give unikke svar….
Jeg regner med at vi kan overtale Winnie til også at kommunikere med nogle af mine heste… 🙂

Program for dagen:
9.30: Morgenbrød
10: Winnie Stubkjær Laursen underviser
13: Frokost
14-17: Winnie underviser.
Pris for hele dagen inkl. ophold, mad, kaffe, te: 1.400,-
Tilmelding til mig. Endelig tilmelding ved indbetaling.
Der er plads til 12 deltagere.
Jeg glæder mig til en dag i et felt der slet ikke er mit og så alligevel…

Happyhorses, dogs and people med bløde muler, ører og øjne til Jer alle.

Truels

Ps Ønsker du ikke at modtage disse mails, så besvar venligst denne mail med nej tak.
pps Billedet er taget af Anna Maria Olsen -tak for det.
ppps Jeg kommer stadig ud og holder foredrag om heste og terapi, dyr og mennesker ganske gratis hvis du kan samle 25 tilhørere. Jeg skal blot have mine transport udgifter dækket.

August 2015

4.8.2015

Sommernyt fra Tudsegård.

Kære alle sammen,

Så er jeg tilbage efter ferien. Og nu skinner solen oven i købet 😉

Disse aftener forstås hvorfor det hedder Tuse Næs og vi har kaldt stedet Tudsegård. Det vrimler med tudser. Poul Peanut, den 11 måneders Sankt Bernhard hvalp, har en fest med at fange dem med poten. Det ser hårdt ud at være tudse… Det er klogere af ham end det som hans ven mastiffen Buddha gjorde; han tog dem i munden, hvorefter han spyttede og savlede (endnu mere…) af den gift de sprøjtede ud i munden på ham. Han gjorde det igen og igen.

Helle Knudsen fra Den Hele Ekvipage spurgte om jeg ikke kom igen til DHE-træf Jylland med meditation og foredrag – det ville jeg jo gerne.

Det var planen, at jeg skulle holde to meditationer til lyden af gumlende hest med efterfølgende foredrag om hesteassisteret terapi. Kl 12 og kl 15. Inden kl 12 annoncerede speakeren over højttaleren at det skulle foregå og at man kunne møde mig ved demo banen og følges med mig til hestene. Jeg fandt hø frem til hestene og begav mig ned til demobanen. Da klokken var 12 stod jeg der. Jeg kunne ikke lige se nogen der ledte efter mig. Det var ikke så mærkeligt, for da jeg gik over til hestene, kom ingen med mig. Ved hestene var heller ingen mennesker. Jeg ventede lidt hvorefter jeg måtte konstatere, at der ganske enkelt ikke var mødt nogen mennesker til meditation. Jeg kiggede på hestene. De kiggede lidt på mig og viftede lidt fluer væk.

Jeg tænkte at det godt nok ville være ærgerligt at rejse til Randers fra Tuse Næs (v. Holbæk, Sjælland) og så ikke have én tilhører… Jeg fik fat i Helle og vi debatterede frem og tilbage hvordan jeg kunne få flere til meditationen kl 15. Vi endte med at gøre som første gang dog med den tilføjelse, at jeg, når foredraget på demo banen var ovre, skulle gribe mikrofonen og selv gøre opmærksom på mig.

Heldigvis for mig var der denne gang en del flere mennesker ved demobanen hvor Ute Lehman holdt foredrag om bidløs ridning. Da hun var færdig, greb jeg mikrofonen, fortalte hvor glad jeg var for at være tilbage på DHE træf, og at jeg nu ville gå over til foldene og lave en guidet meditation til lyden af gumlende heste med efterfølgende foredrag om hesteassisteret terapi for de som var interesserede. Og så gik jeg. Da jeg kiggede tilbage over skulderen kunne jeg se 40-50 mennesker som fulgte med. Oven på oplevelsen kl 12, havde jeg svært ved at tro mine øjne og tænkte at de nok bare var på vej væk – ikke med… Men de fulgte med hele vejen over til hestene. Jeg holdt meditationen og efterfølgende foredrag.  Og sådan kan man have to vidt forskellige oplevelser den samme dag.  Opløftet drog jeg tilbage til Sjælland med aftenfærgen.

Jeg minder om at hvis du kan samle 20 interesserede, kommer jeg gerne og holder foredrag om hesteassisteret terapi – gratis. Jeg skal blot have transporten dækket.

Som tidligere skrevet blev det andet hold hesteassisterede terapeuter færdige i juni. Hold tre er færdige med deres 1. år. Det er meningen at hold 4 skal starte til oktober – der er stadig ledig plads!

Til november tager jeg igen med Susse Vallø Bisgaard og Anne Hejselbjerg Winther til Marokko og afholder for fjerde gang kursus i Tankefeltterapi og Ho’Oponopono. Se Happypeople.dk for mere info!

Jeg er ved at hegne en ny fold ind, de gamle har efterhånden ikke helt nok græs  – det bliver en fest for flokken når ca 3 hektar græs åbnes. For hestene bliver dét nok den største nyhed.

 

Go’ sensommer og happyhorses til Jer alle!

———————————-

Juni 2015

23.6.2015

Kære allesammen,

Så blev det solhverv!

Med solhverv sprang de nye Hesteassisterede terapeuter fra Happyhorses ud.

To år har de været undervejs. Turen har budt på mange store øjeblikke med kontakt og heste… Som det hedder og bør sig var der flag, champagne, taler og tårer 🙂

Med sig har de nu alt de har lært om sig og hesteassisteret terapi, et diplom og dokument der fortæller:

På uddannelsen til hesteassisteret terapeut er der i løbet af to år, på 14 internatkurser og 2 temadage med i alt 306 timer, undervist i:

Hesten i hesteassisteret terapi

Nervesystemet; kamp, flugt, frys

Dysfunktionelle familier

Menneskelig udvikling i kontakt

Terapeutisk arbejde med børn

Psykologisk forsvar

Terapeutiske processer

Terapeutisk arbejde med udviklingshæmmede og udviklingsforstyrrede

Etik i terapi

Mennesker i relation og afhængighed

Stress responsesystem

Gruppeprocesser

Meditation

Psykiatriske diagnoser

Kursisten har haft minimum 20 individuelle terapitimer.

Uddannelsen har haft fokus på kursistens individuelle udvikling; personligt og fagligt.

 

Sådan.

Her er det Vibeke Haarbye-Pedersen der modtager diplom.

Der er optaget nye kursister til det nye hold på uddannelsen, men der er stadig ledige pladser. Starten er udsat til oktober, så kender du nogen eller skal du selv, så…kig på www.happyhorses.dk – hvor man iøvrigt også kan finde link til hesteassisterede terapeuter uddannet her.

Rejseri fra vest til øst fordi jeg først gæsteoptrådte på Ute Lehmans hestetrainer uddannelse – og det er i Nr. Nebel ved Vesterhavet – og dernæst holdt foredrag i Landsforeningen af Psykiatribrugeres  (LAP)telt på Folkemødet på Bornholm.

Begge steder var en god oplevelse. Hos Ute talte jeg dels om hvad hesteassisteret terapi er og dels om hvordan vores indre påvirker hesten. Vi gumlemediterede ved siden af Utes fine heste. Tak for fine stunder der.

Hos LAP konkurrede jeg med 2500 andre arrangementer. LAP tog så fint imod mig og jeg håber at vi kan fortsætte samarbejdet 🙂

Folkemødet er en oplevelse man bør unde sig. Det er Distortion/Roskilde festival for voksne, med dialog og debat på programmet. Det er noget at kunne debattere åbent med folk man ikke er enige med.Stemningen er åben, venlig og imødekommende. Og så er Bornholm jo bare NICE. Så tak for det.

Jeg nåede også et smut forbi DHE træf Sjælland. Igen var der sådan en fin stemning. Mennesker og heste der så ud til at have det godt sammen. Jeg fortalte om hesteassisteret terapi og ledede 2 gumlemeditationer. Første weekend i august tager jeg til DHE Jylland og gør det igen.

Alle heste har det godt – nogle lidt græsgodt… – Cookie er ved at komme sig efter en hovbyld og Natasja efter allergisk reaktion. Heldigvis ikke sommereksem. Dermed flere dyrlæge besøg på en uge end på de sidste 3 år… Igen skønt at slippe dem på græs – den begejstring er svær at stikke.

Tudsegård havde igen besøg af Henrik Carlsen og Vinot Kumar der med deres unikke dansk-indiske blanding af kropsarbejde og meditation skabte et fint og kærligt rum gennem to dage for 12 deltagere.

Stort og småt fra Tudsegård hvor alt står i flor.

Hav en dejlig sommer.

Happyhorses, Truels

Marts 2015

25.3.2015
Hej allesammen,
sammen med en længe ventet forårssol og blå himmel – for ikke at tale om mudder der tørrer og får en lysere brun… – blev Tudsegårds nye lokaler endelig færdige!
Det nye undervisningslokale stod færdigt og er blevet indviet og taget i brug. Alle har været glade selvom vi nok er dem der er allermest begejstrede for de nye omgivelser.
Der er god plads til undervisning og øvelser.
Samtidig betød det at opholdstuen også fik meget mere plads og et nyt langbord med plads til 12 personer.
Det gamle har hele tiden fungeret fint, men det her er en fornem opgradering som en kursist udtrykte det.
Spændende at se hvor mange kursister der skal have glæde af det på den nye 1-årige efteruddannelse i hesteassisteret terapi for psykologer, psykoterapeuter og behandlere med terapeutisk erfaring.
Uddannelsen har ansøgningsfrist 1. april, læs mere om den her:
Nogle gange kan tilfældige møder give nye muligheder. I januar var jeg med Happypeople.dk i Marokko og lave kursus i Tankefeltterapi og Ho’Oponopono. På vej ned fra besøg i Berber landsby i Atlasbjergene mødte jeg en dyrlæge og en Horsemanship træner der arbejdede med lokalbefolkningen om træning af mulddyrene. Jeg faldt i snak med ham og han fortalte at jeg skulle møde en engelsk dame der havde lavet æsel/mulddyrs refugium.
Ikke så længe efter vendte jeg tilbage til Marokko for at besøge Susan Machin som den engelske dame hedder. Se http://www.marrakechmules.com
Vi lånte en bil og kørte ud af byen. Ind i den lille marokkanske landsby for at spørge om de kendte den engelske dame med æslerne. Det gjorde de og ind i bilen hoppede et stk marokkaner for at vise vej. Op over bakken rundt om hjørnet og der lå noget der i vores verden er et mindre palæ… Med udsigt til Atlasbjergene lå et kæmpestort hus. Gartneren… lukkede os ind af den store port og vi trillede op i vores lånte bil til huset. Der mødte en venlig ældre dame os. Bød os ind i stuen foran den 4m brede pejs til en kop kaffe. I en lænestol sad hendes smilende og høflige mand med en bog. Tankerne om en pensionist tilværelse foran pejsen, swimmingpoolen, bjergene var blevet til et refugium for æsler og mulddyr.
Hun tager sig af udtjente æsler og mulddyr der har arbejdet (hårdt) i byen med at trække varer. Samtidig gjorde hun sig overvejelser om ikke dyrene kunne få en ny funktion i livet. Vi diskuterede altså mulighederne af at etablere Æselassisteret terapi i Marokko!
Jeg har foreløbig tilbudt at komme og undervise, deltage i eventuel fundraising og – og det får i mit hovede karakter af Coen film scene – medvirke til at forklare de lokale myndigheder hvad det går ud på. Æselassisteret terapi…
Vi får se hvor langt Susan kommer med sine planer, jeg er ihvertfald glad ved tanken…
Uanset hvad der kommer ud af det, var mødet med Susan, hendes mand og æslerne en oplevelse af de bedre. Et føl kunne jeg godt have haft med hjem i håndbagagen…

Happyhorses til Jer alle fra folk og fæ på Tudsegård

Truels

Oktober 2014

6. oktober 2014 10:29
Emne: Nyt fra Tudsegård

Hej allesammen,

i et gyldent lys uden mage bevæger sensommeren sig mod efteråret.

Begge hold på uddannelsen til hesteassisteret terapeut har lige været her og igen blev jeg forundret og betaget af hvordan hestene på fineste vis bød ind med adfærd der gav mening og støtte til forskellige processer.

Til november starter den 1-årige efteruddannelse i hesteassisteret terapi for psykologer og psykoterapeuter – igen den første i Skandinavien! Se her:
/mennesker/efteruddannelse-i-hesteassisteret-terapi.aspx

Jeg skal nu for tredie gang til Marrakech sammen med Susse og Anne Hejselbjerg Winther for at lave kursus i Tankefeltterapi og H’Opopono i denne magiske by – kurset har fået ny dato: 17.-21. januar ’15
Se her hvis du bliver nysgerrig efter at kombinere en enkel, effektiv teknik med Hawaiiansk livsvisdom og  Marrakech’s magiske marokkanske mystik…:  http://www.happypeople.dk/dokumenter/HappyPeople_Marokkokursus_jan2015.pdf

Happypeople kan iøvrigt nu findes på Facebook… og mine kurser med mere vil også finde vej dertil.

Så glæder jeg mig også til at fortsætte samarbejdet med Kirsten Kleinert Carlsen fra DIPU.dk<http://dipu.dk/> – Kirsten har været gæstelærer på uddannelsen, nu tilbyder vi sammen terapigrupper – i denne sammenhæng uden heste… – se mere her:

/mennesker/terapeutiske-fordybelsesdage-november-’14.aspx (3 dage med terapeutisk gruppe I Kbh.)

/mennesker/terapeutisk-fordybelsesgruppe.aspx (4×3 dages gruppeforløb hhv. Kbh.  og Tudsegård)

I overmorgen kommer jeg til Vestjylland for at holde foredrag om hvorfor og hvordan heste kan hjælpe mennesker. Du kan nå at tilmelde dig hos Kir: kir.thorsted@hotmail.com<mailto:kir.thorsted@hotmail.com>
Det foregår her: onsdag kl. 19:00
Stutteri Vestergård, Anerbjergevej 46B Sdr. Bork 6893 Hemmet

Og hvis man har spekuleret på hvordan der egentlig ser ud på Tudsegård (i marts), så værs’go:

Udsigten fra terrassen.

Juli 2014

2/7-14
På årets længste dag… og den med flest solskinstimer…:-),
sprang 8 hesteassisterede terapeuter ud som de første i Danmark.
For 3 år siden sprang ideen ud i mine tanker og sommeren efter mødte de første op til optagelsessamtaler her på Tudsegård.
Gennem 14 kurser og 2 temadage over to år sker en del, hvis man vil læse lidt om det kan man kigge her http://www.heste-nettet.dk/nyheder/10734/
Det har været sjovt, berørende, berigende og stort at følge “HAT” kursister på deres vej (HAT=Hesteassisteret terapeut og rideterapeut).
Dejligt at vi kom så fint i mål! Og dejligt at tanken blev så fin i virkeligheden.
HAT’erne er: Annette Bøttcher Jensen, Camilla Dahlberg, Geralda Bloten, Elisabeth Lund Christensen, Charlotte Lemming, Line Carstens Houmark, Vicky Andersen, Lone Due Jensen.
Jeg ønsker dem tillykke og tillykke til dem som måtte få dem som terapeuter assisteret af heste derude i den virkelige verden!
HAT 14
Til august starter det tredie hold – der er stadig tre ledige pladser! Måske er det dig som kender det menneske som skal være med?
I år udvider Happyhorses med 1-årig efteruddannelse for praktiserende psykologer og psykoterapeuter.
/mennesker/efteruddannelse-i-hesteassisteret-terapi-og-rideterapi.aspx
Jeg er i øjeblikket optaget af mødet mellem mig og hestene – et møde der oftest har været præget af dét jeg vil. Og ofte er det jeg vil at lykkes med noget, opnå noget, præstere noget. Jeg vil lære hesten det ene og det andet (gerne fordi lige dét vil sikre at den kan bære mig uden at tage skade), jeg vil føle lettelse, glæde, frihed, fart… og det bruger jeg så hesten til. Oftest ved at gøre noget; træne fra jorden, træne i longen, træne på ryggen, ride i skoven…
Men hvad er det den vil? Som selvstændigt væsen er der jo også noget den vil. Jeg ved det ikke, jeg kan heller ikke spørge den, men jeg tvivler på at den ville iføre sig sadel og hovedtøj, kaste os op på ryggen og så…
Men at de vil os er jeg ikke i tvivl om. At de er selvstændige, empatiske og kærlige væsener er jeg heller ikke i tvivl om. Jeg kan ikke spørge, men undersøge og udforske hvad der sker imellem os i den sammenhæng og i det møde. At være der sammen med dem.
Når mødets dagsorden bliver … at mødes opstår et andet rum end når vi har dagsordenen fuld af alt dét vi vil.
Lige i øjeblikket betyder disse overvejelser, at jeg træner mindre og mindre og mindre med hestene – jeg ved ikke helt hvor det ender – holder jo stadig meget af følelsen af at sidde på en hest, at blive båret, bevæget (!), men det er jo sådan det er; vi ved ikke hvor det ender.
En gæst her på Tudsegård tog nogle billeder af sin datter sammen med hestene. Jeg så datterens kæmpestore lyst til at komme ud til hestene. Fotos så jeg dagene efter. Det lille væsen havde intet andet end lysten til at komme ud til hestene, hun ville ikke andet end at mødes… Jeg tænker om alt dét jeg har gjort med hestene, er forsøget på at finde dét, Lulu fandt så ubesværet?
Den store Oldenborg Midnight Shadow, ham med sin egen opfattelse og klare udtryk for den, kaldte hun lille skat… Og sådan så det så ud:
Lulu hest Susse og TruelsLulu hest Susse og Truels 2
Jeg blev helt lykkelig og blød indeni – så megen glæde ved at være sammen.
Go’ sommer og Happyhorses

Marts 2014

27. marts ´14

Klient med krykke og Cookie.

 

For 5 år siden besluttede jeg at hvis der skulle ske noget med mit arbejde måtte jeg ud og holde foredrag om heste og mennesker og dét som sker imellem os. “Med hesten som lærer til nærvær” har jeg kaldt det. Jeg havde på fornemmelsen af præcis dét ville være det sværeste og det vigtigste jeg kunne gøre.

Jeg har ikke længere tal på hvor mange foredrag jeg har holdt, men det har bragt mig landet rundt. Fra Lolland over Sjælland til Fyn og Jylland. Hver gang bliver jeg spændt og nervøs. I foredraget fortæller jeg om hestene og hvordan de kan gøre en forskel i vores liv, men også om mit liv, om op- og nedture og vejen frem til den forståelse jeg i dag har af mig og af hestene. Jeg giver ud af mig og mine erfaringer og mærker hvordan det at dele ud af mine erfaringer, også de sårbare, er dét som skaber nærvær og kontakt i situationen. Nærvær og kontakt men samtidig også nervøsiteten der går hånd i hånd med dét at dele ud af mit indre.

Dét var en god beslutning; til sommer slutter det første hold deres 2-årige uddannelse som hesteassisterede terapeuter. Uddannelsen sprang ud af foredragene ligeså logisk som at blomsterne nu springer ud. Det er en gave at jeg laver dét jeg laver: Arbejder med heste og mennesker, støtter processer og følger udvikling.

I mine foredrag fortæller jeg om hvordan hestene vil sanse og reagere på livet i os; det som flyder frit og dét som vi har lært at bremse. Igen og igen. Det giver mig mening, at når jeg igen og igen taler om dette, så har jeg for alvor har fået en hest der reagerer… Midnight Shadow er 6-700 kilo sort Oldenborger der har taget sit job som min hest alvorligt. Jeg har efterhånden trænet heste i 15 år, tilredet og undervist mange forskellige heste, men forstår måske først nu for alvor hvor sandt det er at den sværeste er vores egen. Aldrig har jeg haft så svært ved at lære en hest retning, eller måske mere præcist at have retning sammen med min hest… Ikke at han ikke har lært at dreje. Jeg er sikker på vi kan det, men det er det med villigheden til at gøre det – den villighed som giver dét flere kalder softness, det bløde som kommer indefra. Jeg taler altid om hvordan temaer som præstation, angst, følen sig forkert og kontrol står i kø når vi træner vore heste, og hvordan de er forbundet med eksistentiel angst og hvorfor hestene må reagere på det. Jeg blev først opmærksom på dette i forbindelse med at kontakten til min første hest forsvandt når jeg ville være dygtig og ikke var i kontakt med at jeg ikke ville føle mig dårlig eller forkert. Det samme tema dukkede op igen med Shadow; hvis han ikke reagerede kom noget mere alvorligt på spil end det at lære ham det: at hvis han ikke reagerede, var jeg måske en dårlig træner – jeg var forkert. De følelser der er på spil i det felt, er kraftige og indeholder eksistentiel angst – og havde jo intet at gøre med det NU jeg befandt mig i med Shadow, og han reagerede som hest på fare: Ved at spænde op… Han reagerer på det mindste af den slags i mig. Med hele sig.

I foråret blev jeg også opmærksom på et sammenfald i tematikken: Hvis jeg ikke får taget mig selv og mine behov alvorligt; at trække mig, hvile mig, god kontakt til dem som er omkring mig, respekteret dét som er langsomt i mig,- ender jeg et sted i mig selv hvor jeg mister kontakt til noget af mig og fornemmelsen af min egen retning… Hvor jeg er, og i hvilken retning jeg vil og skal – og så står jeg der med en hest der råber og råber om retning. Og dét har intet med hverken signal eller forstærkning at gøre. Denne gang gav en bog et nyt fokus og nye ideer der hjalp til ikke at ryge i mit gamle mønster og Shadow ser gladere og blødere ud allerede.

Åbner vi op for hestene til at reagere og tør vi se, vil de vise os hvem vi er, hvordan vi er og være med til at vise os vejen – til os selv og videre frem i livet.

 

På uddannelsen til hesteassisteret har vi brugt vintermånederne indenfor med gæstelærere der alle har givet netop dét de ved noget om. Nu er det forår og vi skal i gang udenfor med hestene der står lige derude og venter…

Til sommer bliver det første hold færdige og kan kalde sig hesteassisterede terapeuter. Det har været stort at følge dem på vejen og det vil fortsat være det. De har alle forskellige tilgange og vil alle kunne bringe nye tanker og idéer ud i verden om hvordan hestene kan få lov at hjælpe os.

Andet hold er i fuld gang har mere end et spændende år tilbage.

Det er planen at der skal starte et nyt hold til august, der er allerede kommet nogle ansøgninger, fristen er 1. juni, og jeg glæder mig.

For interesserede afholder jeg Infomøder; 3/4 kl 19 på BlueberryHill hos Susan Kærgaard (se www.blueberryhill.dk) og 9/4 kl 19 her på Tudsegård. Tilmelding til mig er nødvendig.

 

25/5 kl 12 kommer jeg til DHE træf i Herfølge (se evt. http://www.denheleekvipage.dk) for at tale om heste og nærvær. Jeg glæder mig! Jeg har været med 2 år i Jylland – de eneste stævner jeg har deltaget i… og det er bare sådan en rar stemning. Søde mennesker og bløde heste. Jeg kan varmt anbefale det hvis man leder efter stævne hvor hestene og rytterne får plads til at være dem de er…

 

Go’ fornøjelse med hestene derude.

Happyhorses

Truels

Januar 2014

28. januar ´14

Kære allesammen,
den fine lille hest; Dimma, herunder mødte jeg for snart et år siden og arbejdede nogle gange med hende og hendes ejer, nu fik jeg en dejlig mail der fortalte om hvor godt det gik dem – det er så rart at høre fra lidt længere nede ad vejen. Ligesom det ind i mellem er så mærkeligt at være med heste og mennesker et stykke ad vejen og bagefter ikke ane hvordan det er gået.
Her på Tudsegård har jeg søgt og fundet hjælp til at motionere mine heste. 3 unge nye medhjælpere vil motionere Cookie, Natasja, Tarzan, Trunte og Misty.
Det betyder liv på gården med 3 teenage piger der ser ud som om de er bidt af heste.
Shadow og Palette lader vi mig om… 😉 Jeg har prøvet før uden held at finde hjælp, det hjalp da jeg tilbød at betale …
Jeg er, igen, optaget af hvor meget dyrene sanser os og reagerer på det som er i os. Vores følelses- og tankemæssige mønstre sidder i kroppen; i pulsen, holdningen, spændingen. Vores nervesystemer bærer sporene af dem vi er blevet og dem vi er. Og sansningen af dét er dyrenes verden, hvor ikke det vi siger, men den vi er, er det som betyder noget.
Selvom jeg hele tiden mærker mere og mere af denne sansningens verden har jeg stadig fornemmelsen at dette felt kan blive ved med at udvide sig.
På uddannelsen til hesteassisteret terapeut er vintertid, tid til gæstelærere. Det første hold som er færdig til sommer havde besøg af Susse Vallø Bisgaard, som jeg jo kender godt 😉
og holdet blev inspirerede af Susses erfaring som terapeut og arbejde med grupper og holdet lærte om grænser, rammer og etik. Grundliggende og vigtig viden i forhold til at arbejde med mennesker.
Det andet hold som startede i sommer, havde besøg af Ulla Rung Weeke fra Skolen for psykosomatik som har uddannet mig…og som på sædvanlig engageret og nærværende vis indviede holdet i flere af nervesystemets hemmeligheder. Forståelsen af hvordan livet bevæger sig i nervesystemet er afgørende i arbejdet med mennesker og heste.
Snart kommer henholdsvis psykoterapeut Kirsten Kleinert og pensioneret psykiatrisk overlæge og psykoterapeut Sten Muus – Kirsten skal bl.a. undervise i hvad der foregår i kærlighedsrelationer; på godt og ondt… og Sten underviser i psykiatriske diagnoser. Begge har mange års erfaring med arbejdet med mennesker; Kirsten bl.a. med at uddanne psykoterapeuter og Sten som overlæge i psykiatri og kroppsykoterapeut – og så er de søde og nærværende mennesker, jeg glæder mig til at have dem her!
Henvendelser angående uddannelsen til hesteassisteret terapeut 2014-16 er begyndt at komme, jeg glæder mig at se hvem der skal være med i år!
Jeg har igen i år infomøder om uddannelsen, datoer står sammen med andre praktiske oplysninger på min hjemmeside.
Udenfor begynder det ikke kun at føles som vinter men også at ligne det…
SÅ nu pakker jeg mig ind a la Michelin for at bevæge mig ud til Misty og ordne hendes hove…
Happyhorses!

Oktober 2013

11.OKT ’13 “Efterårsnyt fra Tudsegård”

Her mens efterårsbladene falder blidt i det klare efterårslys, lidt løst og fast fra Tudsegård, mig og hestene.

Først et lille fint citat min mor havde fundet mellem sine papirer, hun havde skrevet det ned fra Rudolf G. Binding: eitvorschrift fur eine Geliebte:
“Den der foragter jorden og som ikke elsker det fjerne, den der er smålig og pedantisk, den der laver tricks, den der er uklar i sit sind, den der tvivler, den der er negativ… Han rider dårligt. Men den der søger livet, der elsker vidderne, den der er hersker – og først og sidst hersker over sig selv – den der er fattet og samlet, som har tillid til sig selv og som er klar af ånd, kan ride godt.
Og
“Hesten ved alt om dig”…
Således i rette stemning kan jeg fortælle at mine heste helt sikkert ved alt hvad der er værd at vide om mig; mine kampe, sejre og nederlag, mit åndedræt og mine følelsers bevægelser i min krop, mine drømme og længsler, glæder og sorger. Og jo mere jeg selv ved om alt dette i mig, jo mere trives mine heste i mit selskab.
Denen sommer har budt på starten for det nye uddannelseshold til hesteassisteret terapeut, på billedet ses nogle af dem sammen med Misty der som altid iagttager alt hvad der foregår, også denne demo-terapi-session, øjeblikket efter gik hun selv ind på banen og deltog aktivt…
2 spændende år ligger foran os.
Det første hold er også godt i gang med deres 2. år – vi har brugt tid og kræfter på at forstå og mærke forsvar, i tanke, krop og følelse. Lærerigt for alle, mig selv inklusive.
Tudsegård har haft fint besøg af Hannibal, 13 årig vallak der skulle rides fast i en periode, mage til venlig hest skal man lede længe efter… Måske ikke hvis du spørger Oldeborgeren Shadow der oplevede den første gæst der ikke flyttede sig for ham, men tværtimod gav ham nogle solide bid… Hannibal the Cannibal som en klient døbte hesten… Det var nok ikke så skidt en erfaring at ikke alleflytter sig for Shadow. Men noget overrasket så han ud…
Det blev til 2 flokke, Hannibal gik med de sidst ankomne; Misty og Trunte, og shadow med Palette, Natasja og Cookie. De små ponyer gik som sædvanlig deres egne veje.
Desværre blev jeg mere og mere overbevist om at noget ikke var helt godt med Hannibals ryg, bevægelsen under rytter gik ikke hele vejen igennem, han gik mod højre hvis der ikke var et hegn og taktede mærkeligt skiftende i traven. Det sidste stykke tid gik derfor med styrke/smidigheds træning og trailertræning. Nu er jeg spændt på hvad ejeren finder ud af med dyrlægen.
Vemodigt er det altid når en ny ven rejser afsted igen…
De faste ture til Jylland og Fyn fyldes op af mennesker og heste. Nogle arbejder med sit indre uden hest, nogen med hest, nogen med træningen af hest – men gennem det hele skinner at når der er kontakt til dét som er i os, skabes bevægelse; i menneske og i hest!
Se www.happyhorses.dk for datoer.
Stadig foredrag om hvordan heste kan hjælpe os. De næste:

13. November kl 18:30: foredrag: Med hesten som hjælp. Dalbyvej 56. 4623 lille skensved Tilmelding Lisette Pelsen: 24264565.

5. NOV. Kl. 20 Foredrag: Med hesten som hjælp. Foreningen Eldur, Reerslev Forsamlingshus, Tingstedvej 27, 2640 Hedehusene. Tilmelding Lotte Schwartz-Klint  , Mail: lotte@mklint.dk

Nu har jeg efterhånden nået de 24 af dem som jeg lovede mig selv at holde!
Jeg får ikke trænet så meget med Shadow som jeg kunne tro jeg gjorde, han klager nu ikke, og har jeg ikke altid selv sagt: Hvis det går fremad så går det godt!!! ? Og fremad går det. Det har gjort ham godt at få massage og laserbehandling af Vibeke Lønskov, der var noget ømhed i den store ryg.
Palette har også nydt godt af massage og laser, ser bedre ud end nogensinde, og ser stadig ud som om hun kunne myrde hvis jeg spørger om at komme op – så jeg bliver nede…
Lille Torden dier stadig nu på 4. år… og er stadig overbevist om at verden kun har godt at bringe hende.. Resten? Happyhorses!
Ellers bringer efteråret nyt kursusforløb i biologisk traumeterapi hos Ulla Rung Weege, til glæde for mig selv og forhåbentlig dermed dem jeg møder på min vej.
Og så lige et citat mere dennegang fra Carl Friedrich friherre von Langen: “Se på din hest når du er siddet af og prøv at finde ud af hvad den tænker om din ridekunst. Klap den i hvertfald på halsen, selv når du tror, at denne gang har du da ikke gjort den nogen fortræd” …
Og “Det er skam ikke nogen ikke nogen hemmelighed. Det er tværtimod lige ud af landevejen. jeg elsker mine heste og viser dem det og de elsker mig og viser mig det også. Det er det hele.”
Måske ses vi derude?
Happyhorses! Truels

Hesteassisteret terapi og rådgivning